U vrtiću “BALONČICA” mjesec siječanj započeo je radno i poprilično živo. Sa završetkom blagdanskih i prazničkih dana, polako je rastao i broj djece koja su ispunila vrtić smijehom, pjesmom te žamorom dok su vrijedne ruke radile i stvarale. Aktivnosti koje su se odvijale u starijoj vrtićkoj skupini zaokupile su djecu koja su se aktivno uključivala u aktivnosti modelirajući snjegoviće, slikajući pahulje, manipulirajući raznim predmetima, ali najviše od svega oduševila ih igra na snijegu. Grudanje, trčanje, skakanje, valjanje po snijegu bio je poseban doživljaj za svu djecu.

Djeca iz mješovite vrtićke skupine aktivno su izrađivala brlog za“ pospanog medu“ te male medvjediće. Zimske radosti upotpunili su veselom igrom na vrtićkom dvorištu praveći snjegovića. Djeca iz srednje vrtićke skupine upoznala su se sa životom ptica i prilikama u kojima se nalaze tijekom zimskih dana. Također su promatrala ptice u okolini, taktilno doživjela teksturu perja i spretno izrađivala kućice za ptice, likovne prikaze ptica te sve svoje radove izložila u prostoru dostupnom roditeljima i njihovim znatiželjnim pogledima. Zanimljivu temu o životu ljudi –eskima i životinja u polarnim krajevima oduševila je svu djecu.

Roditelji su se aktivno uključili u rad skupine donoseći razne materijale vezane uz temu (pedagoški neoblikovani materijal, slikovnice..) Od zanimljivosti vezanih uz zimske aktivnosti spomenut ćemo istraživačke aktivnosti na temu leda u mlađoj vrtićkoj skupini, gdje su djeca pažnju posvetila spoznajama vezanim uz nastanak leda, istraživanju njegovih karakteristika i sposobnosti te vrlo zanimljivu aktivnost slikanja bojanim ledom. Naši najmlađi uvijek su jako vrijedni te su se pozabavili tematikom zimske odjeće i zimskim prilikama, razvijali spoznajne i senzomotoričke vještine kroz vježbe ljepljenja, vješanja odjeće, obuvanje i izuvanje papučica, sve u skladu s razvojnim sposobnostima pojedinog djeteta te sve objedinili prigodnim stihovima. Također izrađivali su kućice za ptičice te ih ponosno stavili van u vrtićko dvorište te svakodnevno hodali u šetnju provjeravajući imaju li ptičice još dovoljno hrane.

U jasličkim skupinama osobito se voli slikati prstićima što pridonosi njihovom sveukupnom doživljaju te veselju u aktivnostima s bojom. Nastali  su prekrasni radovi koji su razveselili roditelje, a i sve nas.

U našoj fotogaleriji možete pogledati neke od navedenih zimskih aktivnosti.